e - faces
Οι Πυξ Λαξ live στην Αλεξανδρούπολη (video).
Οι Πυξ Λαξ δεν θέλουν ιδιαίτερες συστάσεις, κι αυτό έγινε αντιληπτό από τη χθεσινή τους συναυλία στην Αλεξανδρούπολη. Από νωρίς έγινε το αδιαχώρητο στην είσοδο του γηπέδου από όσους επιθυμούσαν να ακούσουν live το αγαπημένο τους συγκρότημα μετά την επανασύνδεσή του. Κι όταν η συναυλία άρχισε, ξεκίνησε ένα μαγευτικό ταξίδι στον κόσμο της μουσικής.
Η συναυλία τους ξεκίνησε με την πολύ μεγάλη τους επιτυχία «Μοναξιά μου όλα» και για περισσότερο από δύο ώρες μας χάρισαν πολλές τους επιτυχίες. Άνθρωποι όλων των ηλικιών τραγουδούσαν μαζί τους. Άλλοι από αυτούς, όταν πρωτοκυκλοφόρησαν αυτά τα τραγούδια ήταν ήδη ενήλικες. Άλλοι, όπως εγώ, ήμασταν φοιτητές. Λογικό ήταν να ψιθυρίζουμε τους στίχους των τραγουδιών που ακούγαμε. Αυτό, όμως, που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι παιδιά, που τότε ήταν πολύ μικρά ή δεν είχαν γεννηθεί, τα ήξεραν και τα τραγουδούσαν με όλη την ψυχή τους. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα την αξία του συγκροτήματος και πως, πράγματι, είναι αισθητή η απουσία του από το μουσικό στερέωμα.
Η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν όταν στο τεράστιο video wall της σκηνής εμφανίστηκε ο Μάνος Ξυδούς, αρχικά με τη μορφή αστερισμού και μετά σε ένα video - αφιέρωμα στον ίδιο να τραγουδάει τη μεγάλη επιτυχία «Εσύ εκεί». Τα υπόλοιπα μέλη, χωρίς φανφάρες και πολλά λόγια, χωρίς να εκμεταλλευτούν το γεγονός με βαρύγδουπες λέξεις, άφησαν να απολαύσουμε τη μαγευτική φωνή του που μας αγκάλιασε όλους. Η απουσία του ήταν αισθητή, αλλά με τον τρόπο αυτό έμοιαζε να ήταν παρών. Άλλωστε, οι συναυλίες των Πυξ Λαξ έλαβαν χώρα μετά τον αιφνίδιο θάνατό του τον Απρίλιο του 2010 ως φόρο τιμής στην «ψυχή» του συγκροτήματος, τον παραγωγό τους και το μουσικοσυνθέτη πολλών επιτυχιών.
Το μουσικό ταξίδι που μας χάρισαν τελείωσε με τους υπέροχους στίχους της «Πυξίδας»: Ζήσε μονάχα την στιγμή και άσε το μετά / ένα σωσίβιο η ζωή που ξεφουσκώνει αργά. Με το ίδιο τραγούδι έκλεισαν και την τελευταία συναυλία που δώσανε ως συγκρότημα στο Λυκαβητό, όταν αποφάσισαν να διαλυθούν. Για όσους (λίγους πιστεύω) δεν γνωρίζουν πολλά για το συγκρότημα, οι Πυξ Λαξ, ονομασία προερχόμενη από την αρχαιοελληνική γλώσσα που σημαίνει με γροθιές και κλωτσιές, δημιουργήθηκαν το 1989, αλλά εμφανίστηκαν στη δισκογραφία το 1990. Τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος ήταν οι Φίλιππος Πλιάτσικας, Μπάμπης Στόκας και Μάνος Ξυδούς. Μέχρι το 2004, οπότε και διαλύθηκαν σημείωσαν τεράστια επιτυχία και έγιναν γνωστοί στο πανελλήνιο (και όχι μόνο).
Ήταν μια υπέροχη μουσική βραδιά Ο καλύτερος ίσως τρόπος να υποδεχτούμε το φθινόπωρο. Μακάρι η πόλη μας να ξαναζήσει ανάλογα μουσικά γεγονότα.
Δείτε παρακάτω το video που ετοιμάσαμε από τη συναυλία:
EN
TR




