Κάτι τρέχει στον Έβρο
Κατά της σύστασης "Ενεργειακής Κοινότητας" στην ΑΜΑΘ, η Λαϊκή Συσπείρωση Αλεξανδρούπολης
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοίνωσε τη σύσταση "Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών ΑΜΑΘ". Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης όμως, διαμαρτύρεται για την πρωτοβουλία αυτή και αναφέρει μία σειρά από λόγους για τους οποίους θεωρεί οτι δεν είναι προς το συμφέρον των πολιτών:
"Στο δια περιφοράς ΔΣ ( 27/9/24) ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η δημιουργία «Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης» στο πλαίσιο του προγράμματος «Απόλλων». Το πρόγραμμα θεσπίστηκε με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ, των ΔΕΥΑ και των διαδόχων τους.
Ο μύθος των ΑΠΕ, ότι δήθεν θα φέρουν φθηνό ρεύμα για το λαό, έχει προ πολλού καταρρεύσει και καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι όλος αυτός ο σχεδιασμός δεν αφορά την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, για να έχει φθηνό ρεύμα ο λαός μας, αλλά είναι ενταγμένος στην πολιτική της «πράσινης μετάβασης» προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι που επενδύουν στις ΑΠΕ να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη. Αυτά τα κέρδη εξασφαλίζουν με την πολιτική τους όλες τις αστικές κυβερνήσεις (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ,), και όλοι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων, στην περιφέρεια και τους δήμους.
Οι Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΚ) προωθούν την παραπέρα απελευθέρωση της ενέργειας, με αποτέλεσμα αυξήσεις του ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά, χαράτσια για ΑΠΕ. Ο ρόλος τους είναι συμπληρωματικός στη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, δεν έρχεται σε αντίθεση με αυτούς. Οι μεγάλοι παραγωγοί ρεύματος καθορίζουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και σ’ αυτό το πλαίσιο λειτουργούν και οι ενεργειακές κοινότητες. Γρήγορα οι ΕΚ θα βγάλουν από πάνω τους τον κοινωνικό μανδύα, θα λειτουργούν με βάση το κέρδος για να αντέξουν τον ανταγωνισμό. Ακόμη περισσότερες χιλιάδες στρέμματα παραγωγικής γης για καλλιέργεια και βόσκηση θα χαθούν αποτελειώνοντας μικρούς αγρότες και κτηνοτρόφους.
Παρά τις υποκριτικές διακηρύξεις για “αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας”, “την πράσινη ανάπτυξη” και άλλα εύηχα λόγια, οι “Ενεργειακές Κοινότητες” αποτελούν πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους που επενδύουν στον χώρο των ΑΠΕ, είτε απευθείας, είτε μέσω κάποιων ΜΚΟ και «Συνεταιριστικών σχημάτων» και ΟΤΑ, οι οποίοι θα απολαμβάνουν σκανδαλώδεις παροχές (επιδοτήσεις, μακροχρόνιες φορολογικές ελαφρύνσεις, εγγυημένες από το κράτος τιμές πώλησης του ρεύματος, κ.ά.).
Επίσης είναι και μέσο εξαπάτησης λαϊκών δυνάμεων, όπως παλιότερα με τα φωτοβολταϊκά, που οδήγησε στη χρεοκοπία εκατοντάδες μικροεπενδυτές, με κερδισμένους τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι λοιπόν αυταπάτη να πιστεύει κανείς, ότι στο πλαίσιο του μονοπωλιακού καπιταλισμού, που έχει στο επίκεντρο το κέρδος, μπορούν να σταθούν ισότιμα και διάφοροι μικροί συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις και ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Στο λυσσαλέο ανταγωνισμό για τα κέρδη δεν χωρά η λεγόμενη κοινωνική πολιτική και η Ενεργειακή Κοινότητα που είναι εταιρεία, θα διαμορφώνει τιμές πώλησης σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς ώστε να είναι βιώσιμη.
Στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 1700 ενεργειακές κοινότητες. Που όμως εξασφαλίστηκε φθηνό ρεύμα για μικρούς αγρότες, επαγγελματίες, εργαζόμενους ή δωρεάν σε φτωχές οικογένειες δικαιούχους του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης; Γιατί ο λαός εξακολουθεί να πληρώνει το χαράτσι για ΑΠΕ μέσα από τον λογαριασμό του ρεύματος;
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση, η ενέργεια αποτελεί κοινωνικό αγαθό που πρέπει να αξιοποιείται για την ικανοποίηση των διευρυμένων αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
Απαιτούμε:
·Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
·Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
·Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης.
·Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
·Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
·Αυξήσεις στους μισθούς, κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ."
- Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2023: «Όλοι έχουμε δικαίωμα στην ψυχική υγεία» (video)
(07-10-2023) - Αντίστροφη μέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 - Μάθε πού ψηφίζεις
(07-10-2023) - Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης: Υλική υποστήριξη των νεογέννητων για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας
(07-10-2023)