Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
Big Barrel

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Τρεις πόλεις του Έβρου "παλεύουν" για την Κτηνιατρική Σχολή.
Τρεις πόλεις του Έβρου "παλεύουν" για την Κτηνιατρική Σχολή.

Όλοι θέλουν την Κτηνιατρική Σχολή - Κόντρα Αλεξανδρούπολης - Σουφλίου - Ορεστιάδας

01-10-2024

Η επιστολή που έστειλε στον Πρωθυπουργό ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, τρεις μέρες πριν την έλευση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Έβρο, ανέδειξε το θέμα της κόντρας μεταξύ τριών πόλεων του νομού, για την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής.

Συγκεκριμένα, από καιρό υπάρχει το αίτημα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου για να εντάξει στο δυναμικό του αυτήν τη νέα Σχολή, αλλά δεν υπάρχει ομοφωνία στην πόλη που θα τη διεκδικήσει.

Πολλές κινήσεις έγιναν στο παρελθόν και πολλές προτάσεις κατατέθηκαν, ακόμα και από τους δύο Μητροπολίτες. Τον Απρίλιο το Δημοτικό Συμβούλιο Σουφλίου πήρε ομόφωνη απόφαση και εξέδωσε ψήφισμα για τη διεκδίκηση, παραθέτοντας μία σειρά από λόγους που επιβάλλουν να προτιμηθεί η περιοχή. Από την Ορεστιάδα έγιναν επαφές με τον Υπουργό Παιδείας κύριο Πιερρακάκη, με το ίδιο αίτημα.

ΓΚΕΝΤΖΕΛΗΣ

Τώρα έρχεται ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και καταθέτει τη δική του γραπτή πρόταση απευθείας στον Πρωθυπουργό, η οποία ομολογουμένως είναι δομημένη σωστά και λεπτομερής ως προς τα πλεονεκτήματα της Αλεξανδρούπολης στην περίπτωση ίδρυσης της νέας σχολής. Συγκεκριμένα αναφέρει τις πανεπιστημιακές κτιριακές υποδομές που υπάρχουν στην Αλεξανδρούπολη, τα κτίρια και τις εκτάσεις που μπορούν να παραχωρηθούν, το υφιστάμενο ζωικό κεφάλαιο, το Σφαγείο Φερών και τις έτοιμες αίθουσες στον Πέπλο για εργαστηριακές παραδόσεις κλπ.

Το κυριότερο ίσως είναι οτι παρουσιάζει την Αλεξανδρούπολη ως ελκυστικό προορισμό για τους νέους φοιτητές, ώστε να επιλέξουν στο μέλλον την Σχολή. Γιατί κι αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα, δηλαδή να ικανοποιούνται οι φοιτητές από την ποιότητα ζωής στην πόλη που θα περάσουν τέσσερα πέντε χρόνια και να μην θεωρούν οτι μπορεί να βρεθούν σε "εξορία".

Ο αντίλογος λέει οτι, πέρα από τις ανάγκες των φοιτητών, υπάρχουν και οι εθνικές ανάγκες. Κι αυτές επιβάλλουν να ενισχυθεί η περιφέρεια του Έβρου, η οποία συνεχώς υποβαθμίζεται και πληθυσμιακά και αναπαπτυξιακά. Άλλωστε από παλιά όταν γινόταν λόγος για νέες σχολές, πάντα προηγούνταν η Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και το Σουφλί.

Τώρα που φαίνεται οτι η κυβέρνηση πείστηκε πως το κλίμα δυσαρέσκειας στον Έβρο διογκώνεται και απ' όσο φαίνεται ο Πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει παροχές μεθαύριο που θα έρθει, διαπιστώθηκε επίσης οτι δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης και ο καθένας θα παλέψει για την πόλη του.

Η "χαρά" της κάθε κυβέρνησης είναι τέτοιες καταστάσεις, διότι είναι πιο εύκολο να μεταθέσει το ζήτημα στο μέλλον, λέγοντας οτι πρέπει πρώτα να τα βρουν μεταξύ τους οι ενδιαφερόμενοι. Ας ελπίσουμε οτι δεν θα γίνει αυτό και θα υπάρξει σύντομα απόφαση για νέα Κτηνιατρική Σχολή στον Έβρο.

Το πιο πιθανό, απ' όσο φαίνεται μέχρι στιγμής, είναι να προτιμηθεί η Αλεξανδρούπολη, γιατί πράγματι τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η πρόταση του Δημάρχου Γιάννη Ζαμπούκη είναι σημαντικά. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα έχουμε νέο κύκλο γκρίνιας και παραπόνων για ανισόρροπη ανάπτυξη του Έβρου και πριμοδότηση της Αλεξανδρούπολη εις βάρος του υπόλοιπου Έβρου. Δεν πρέπει όμως να αποκλειστεί η προτίμηση της Ορεστιάδας, ειδικά τώρα που έγινε γνωστό οτι ο Πρωθυπουργός από εκεί θα ανακοινώσει τη δέσμη μέτρων για την ανασυγκρότηση του Έβρου. Ίδωμεν.

newsroom © e-evros.gr