Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Στιγμιπότυπο από την εκπομπή "Το αλάτι της γης"!
Στιγμιπότυπο από την εκπομπή "Το αλάτι της γης"!

Σαμοθρακίτικος "αέρας" στην εκπομπή της ΕΡΤ3 "Το αλάτι της γης" - Τραγούδια & χοροί της Σαμοθράκης!(video)

06-12-2021

Με χορούς και με τραγούδια η "δική" μας Σαμοθράκη έδωσε το "παρών" στην εκπομπή της ΕΡΤ3 "Το αλάτι της γης" καθώς εχτές το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου, προβλήθηκε η εκπομπή με την Σαμοθράκη να είναι "πρωταγωνίστρια"!

Χοροί, τραγούδια, τοπικά προϊόντα όλα τα είχε η χθεσινή προβολή της εκπομπής καθώς η Σαμοθράκη συμμετείχε πολύ δυναμικά. Όσοι δεν γνώριζαν, έμαθε την χορευτική και μουσική παράδοση της Σαμοθράκης!


Αυτό που την έκανε και συνεχίζει να την κάνει δυναμική; Ο ρυθμός στους χορούς της, οι γοητευτικές μελωδίες στα τραγούδια της και φυσικά το πλούσιο ρεπερτόριο της!

Η εκπομπή ξεκίνησε με μια σειρά από παλαιά τραγούδια που κατέγραψε στα τέλη του 19ου αιώνα ο Σαμοθρακίτης λόγιος Νικόλαος Φαρδύς, με το φωνητικό σύνολο «Αρμονίας Γένεσις» του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης.

Τις μουσικές επεξεργασίες των κομματιών έχει κάνει η μουσικολόγος κ. Γιώτα Τηγανούρια, μέλος μεγάλης μουσικής οικογένειας του νησιού, που έχει εκπονήσει τη διδακτορική της διατριβή για τη μουσική της Σαμοθράκης. Η Γ. Τηγανούρια μας ξενάγησε στην παράδοση του τόπου της, ενώ ο Πέτρος Αποστολούδιας αναφέρθηκε στους πολύ ιδιαίτερους τοπικούς χορούς καθώς και στα πλούσια προϊόντα της σαμοθρακίτικης γης.

Οι βιωματικοί χορευτές που συμμετείχαν στην παρέα παρουσίασαν το ξεχωριστό χορευτικό ρεπερτόριο με τα παλαιά συρτά, τους ιδιότυπους τοπικούς χορούς (όπως το «γιαρ-γιαρ»), τα χασάπικα και τα χασαποσέρβικα, τους «αμολαρτούς» αντικριστούς χορούς (ζεϊμπέκικα και καρσιλαμάδες) αλλά και τα λαϊκά βαλσάκια!

Στην εξαιρετική ομάδα των τοπικών μουσικών και τραγουδιστών συναντήσαμε και τους παλαίμαχους Δημήτρη και Στρατή Τηγανούρια, που εκπροσωπούν το ξεχωριστό ύφος και τεχνική παιξίματος της παλαιάς γενιάς οργανοπαιχτών του Αιγαίου στο βιολί και στο λαούτο.

Τραγούδησαν και χόρεψαν μέλη του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης «Αρμονίας Γένεσις». Φωνητικό σύνολο «Αρμονίας Γένεσις»: Γιώτα Τηγανούρια, Φιλιώ Σέρβου, Πελαγία Μυλωνά, Νίκη Μαργαρίτη, Παρασκευή Φώτη, Κυριάκος Αγγελώνιας.

Συμμετείχαν οι μουσικοί: Δημήτρης Τηγανούριας, Γιώργος Δεληγιάννης, Παντελής Μαυρογιάννης και Γιάννης Τσίπος (βιολί). Στρατής Τηγανούριας Γιώργος Βουλγαρίδης και Θοδωρής Κιουπλιώτης (λαούτο). Γιώτα Τηγανούρια και Νίκη Μαργαρίτη (σαντούρι). Στέφανος Καπνάς (ούτι). Γιώργος Καραγεωργίου και Κυριάκος Αγγελώνιας (κρουστά). Στο τραγούδι η Ιωάννα Λημνιού-Πισμίση, ο Γιάννης Σαμαράς και ο Παναγιώτης Ταρτανής.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια, τις μουσικές επεξεργασίες και τη διδασκαλία των τραγουδιών την είχε η κ. Γιώτα Τηγανούρια. Ενώ την επιμέλεια ορχήστρας ανέλαβε ο κ.Γιώργος Δεληγιάννης και την επιμέλεια της χορευτικής ομάδας ο κ.Πέτρος Αποστολούδιας.

Απολαύστε παρακάτω ολόκληρη την εκπομπή "Το αλάτι της γης":