Κάτι τρέχει στον Έβρο

Θωράκιση με anti drones συστήματα από τον Έβρο έως το Καστελλόριζο

Θωράκιση με anti drones συστήματα από τον Έβρο έως το Καστελλόριζο

06-12-2022

Σκληρή απάντηση ετοιμάζονται να δώσουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στους Τούρκους, οι οποίοι έχουν εντείνει την παρουσία τους στο Αιγαίο με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών μέρα και νύχτα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Political», η ενεργοποίηση της αντι-UAV ομπρέλας που θα «κλειδώσει» όχι μόνο το Αιγαίο αλλά και όλο το FIR Αθηνών είναι ζήτημα εβδομάδων.

Η «ομπρέλα» κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και drones είναι σχεδόν ολοκληρωμένη με μοναδικό σκοπό να αντιμετωπίζει κάθε εναέρια απειλή απ’ όπου και αν προέρχεται καθιστώντας αυτομάτως απροσπέλαστο το Αιγαίο. Πρόκειται για ένα ισραηλινό σύστημα «State of the Art» που διαθέτει ένα πλέγμα αισθητήρων.

Τι σημαίνει αυτό; Έχει δηλαδή πολλές μονάδες που έχουν εγκατασταθεί κυρίως στα νησιά μας και θα λειτουργούν συνδυαστικά ώστε να μπορούν να εντοπίζουν κάθε UAV που απογειώνεται από τουρκική βάση με σκοπό να εισέλθει χωρίς σχέδιο πτήσης στο FΙR Αθηνών. Το σύστημα έχει τέτοια διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να καλύπτουν επιχειρησιακά το σύνολο της ανατολικής επικράτειας, καθώς θα «σκεπάζει» όλη την περιοχή από τον Έβρο έως και το Καστελόριζο.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στην «Pοlitical» ότι «δεν ξαναείχαμε ποτέ κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Πλέον δεν πετάει, δεν κινείται, δεν πλέει κάτι που να μην μπορούμε να εντοπίσουμε. Το σύστημα διαθέτει εντυπωσιακές δυνατότητες». Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που απέκτησαν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορεί να δημιουργεί παρεμβολές στη συχνότητα, είτε «τυφλώνοντας» τον χειριστή είτε προκαλώντας του ακόμη και στιγμιαία απώλεια ελέγχου.

Αναλυτικότερα, το σύστημα αυτό μπορεί να «τυφλώνει» τα εχθρικά UAV παρεμβαίνοντας στα συστήματα επικοινωνίας τους και στο GPS τους και να τα αποπροσανατολίζει μπλοκάροντας το σχέδιο πτήσης που είναι αποθηκευμένο στη μνήμη τους προτού απογειωθούν. Από τις παρεμβολές το UAV αδρανοποιείται και είτε προσγειώνεται είτε επιστρέφει στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε. Το σύστημα αυτό είναι παρόμοιο με το ισραηλινό Drone Dome, προσαρμοσμένο όμως στις ανάγκες της Ελλάδας ως νησιωτικής χώρας.

Από την αρχή του έτους το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ προχώρησαν σε κινήσεις έτσι ώστε η χώρα να θωρακιστεί απέναντι και στην απειλή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Οι αρμόδιοι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, που παρακολουθούσαν τη δραστηριότητα των τουρκικών UAV στο Αιγαίο, έχουν μελετήσει τα σημεία όπου τοποθετήθηκε το σύστημα έτσι ώστε με την ενεργοποίησή του οι «εναέριοι κατάσκοποι» των Τούρκων να βρίσκουν μια «αόρατη ασπίδα» προστασίας.

Υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές μάς έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «με την ενεργοποίηση του αντι-drone συστήματος επιδιώκεται να υπάρξει οριστική λύση στην τουρκική παραβατικότητα με χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς είναι γεγονός ότι τα τουρκικά UAV αποτελούν πλέον το βασικό μέσο που χρησιμοποιεί καθημερινά η Άγκυρα για να αμφισβητήσει εμπράκτως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο».