Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
WOLT

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Ενώ η χώρα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του '21
Ενώ η χώρα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του '21

Αλεξανδρούπολη: Καταψηφίστηκε η "φαεινή ιδέα" να μετονομαστεί η πλατεία Ελευθερίας

02-03-2021

Με οριακή πλειοψηφία δεν πέρασε τελικά από το συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Αλεξανδρούπολης το οποίο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης, η πρόταση για τη μετονομασία της πλατείας Ελευθερίας σε Ανθιμου Α’, του σημερινού μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, που υπήρξε στο παρελθόν Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως.

Αυτή η πρόταση προκάλεσε από την πρώτη στιγμή θύελλα αντιδράσεων, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την πλειοψηφία να μιλά για εσφαλμένη απόφαση.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκαν κυρίως οι ακραίες ρατσιστικές και ομοφοβικές παρεμβάσεις που έχει κάνει κατά καιρούς ο Άνθιμος και δευτερευόντως η καινοφανής, είναι η αλήθεια, απόφαση να αποσυνδεθεί η πλατεία συμβολικά και ιστορικά από την απελευθέρωση της πόλης, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία που η χώρα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του '21, ενώ πέρσι γιορτάσαμε τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό.

Αυτό που προκαλεί ερωτήματα είναι για ποιο λόγο έχει προκύψει αυτή η ανάγκη να μετονομαστεί η Πλατεία Ελευθερίας σε Ανθίμου Α’ καθώς σύμφωνα με την εισήγηση του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας αναφέρεται ότι «υπήρξε διαπιστωμένη ανάγκη μετονομασίας της πλατείας σε «Μητροπολίτου Ανθίμου Α» σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης του μεγάλου και σπουδαίου έργου προσφοράς στην Αλεξανδρούπολη, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη μεγάλη κοινωνική προσφορά του καθόλη τη διάρκεια της 30ετούς θητείας του στη Μητρόπολή μας», ενώ και σαν βασικό επιχείρημα επικαλέσθηκε την αγαστή συνεργασία με τις αρχές και τους φορείς της περιοχής αλλά και την οικοδόμηση 35 νέων ναών και δύο ιερών Μονών....»

Όσον αφορά την ψηφοφορία, την πρόταση ψήφισαν υπέρ 3 σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής και 3 της παράταξης «Πόλη και Πολίτες», ενώ κατά ψήφισαν, 4 της παράταξης «Φάρος» του Παύλου Γεωργιάδη, 2 της «Λαϊκής Συσπείρωσης», 1 της παράταξης «Πόλη και Πολίτες», ενώ από την ίδια παράταξη υπήρχε και ένα παρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρνητικά σχολιάστηκε η κίνηση ενός συμβούλου της Δημοτικής αρχής ο οποίος ενώ αρχικά είχε ψηφίσει κατά άλλαξε την ψήφο του μετά την πρώτη καταμέτρηση.

Να σημειωθεί ότι το θέμα της μετονομασίας δύναται να επιστρέψει σε ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς το Συμβούλιο της Κοινότητας έχει γνωμοδοτικό και όχι αποφασιστικό χαρακτήρα, άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι ανάλογο.