Κάτι τρέχει στον Έβρο
Η ΑΜΘ θωρακίζεται ξανά με drones ενόψει της αντιπυρικής περιόδου
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΠΑΜΘ) ενσωματώνει τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) για την προόληψη και την έγκαιρη προειδοποίηση έναντι των πυρκαγιών, ενισχύοντας την ετοιμότητά της ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά επίσημα την 1η Μαΐου.
Η χρήση drones ξεκίνησε πιλοτικά το 2024 με τρεις μονάδες, ενώ το 2025 ο αριθμός τους αυξήθηκε σε έντεκα. Για τη φετινή χρονιά, ο σχεδιασμός προβλέπει περαιτέρω ενίσχυση, με τον αριθμό τους να φτάνει ενδεχομένως τα 13, τουλάχιστον δύο εκ των οποίων, όπως και πέρυσι, θα επιχειρούν μόνιμα στον Έβρο.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Βενετίδης, η κατανομή και τα σημεία πτήσης καθορίζονται αποκλειστικά από τις ανάγκες και τις υποδείξεις του Πυροσβεστικού Σώματος.
«Τα drones μπαίνουν σε σημεία που μας ορίζει η Πυροσβεστική. Αυτή μας λέει σε ποια σημεία δεν μπορεί ενδεχομένως να περιπολήσει. Όσα μας ζητήσουν, εμείς είμαστε αποφασισμένοι φέτος να τα τοποθετήσουμε». «Πέρυσι σαρώσαμε μια πολύ μεγάλη περιοχή της Περιφέρειάς μας. Ενώ είχαμε πολλές φωτιές στην έναρξή τους, τις εντόπιζαν γρήγορα. Νομίζω ότι τα πράγματα πήγαν καλά πέρυσι και φέτος κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε σίγουρα τα έντεκα. Υπάρχει μια σκέψη για δεκατρία», ανέφερε.
«Πολιτική Προστασία και γενικά τα φυσικά φαινόμενα, όσο και να προετοιμαστείς, όσο και σωστά να είσαι προετοιμασμένος, τα πάντα μπορείς να κάνεις, πραγματικά είναι λίγο δύσκολο να μπορείς να υπολογίσεις τι μπορεί να συμβεί» σχολίασε ο κ. Βενετίδης, φέρνοντας ως παράδειγμα τον ανεμοστρόβιλο που είχε πλήξει τον περασμένο Ιανουάριο την Αλεξανδρούπολη.
Τέλος, ο κ. Βενετίδης υπογράμμισε την στενή σχέση και συνεργασία που έχει αναπτύξει η ΠΑΜΘ με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στο πλαίσιο της οποίας ανήκει η δημιουργία νέων υποδομών, όπως το πυροσβεστικό κλιμάκιο στον ορεινό όγκο της Ξάνθης και διάθεση χώρου για την στέγαση της 2ης ΕΜΟΔΕ στην Καβάλα.
- Μαθήτρια από τον Έβρο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Microsoft Office Specialist
(23-04-2025) - Παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες της Αλεξανδρούπολης (videos)
(23-04-2025) - Προβολή ταινιών στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με ελεύθερη είσοδο
(23-04-2025) - Γεράκια θα διώξουν τα περιστέρια από την πλατεία της Ξάνθης
(23-04-2025) - Μεγάλος σεισμός κοντά στην Κωνσταντινούπολη - Τρομοκρατήθηκε ο πληθυσμός (videos)
(23-04-2025)
EN
TR







