Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
Big Barrel

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Με τον Πρωθυπουργό συναντήθηκε ο Δήμαρχος Ορεστιάδας, χωρίς να ανακοινωθεί κάποιο απτό αποτέλεσμα.
Με τον Πρωθυπουργό συναντήθηκε ο Δήμαρχος Ορεστιάδας, χωρίς να ανακοινωθεί κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Μητσοτάκης - Παπαδόπουλος: Συζήτηση για θέματα που αφορούν στην Ορεστιάδα

05-02-2026

Ο Δήμος Ορεστιάδας ανακοίνωσε την πραγματοποίηση συνάντησης του Δημάρχου Δ. Παπαδόπουλου με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στην Αθήνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνάντηση έγινε για να προωθηθούν ζητήματα του Δήμου και του βορείου Έβρου.

Ο ίδιος ο Δήμαρχος έδωσε αναλυτικότερες πληροφορίες σε συνέντευξή του στο Ράδιο Έβρος της Ορεστιάδας, αναφέροντας ότι κύριος λόγος της συνάντησης ήταν η προοπτική υλοποίησης μιας μεγάλης επένδυσης στην περιοχή, η οποία χρειάζεται κυβερνητική στήριξη, παρέμβαση και κίνητρα για τον επενδυτή. Ουσιαστικά δηλαδή ο Δήμαρχος Ορεστιάδας, με την προοπτική της δημιουργίας κάποιων θέσεων εργασίας, έσπευσε στον ίδιο τον Πρωθυπουργό για να υποστηρίξει την ανάγκη "επιδότησης" του ιδιώτη υποψήφιου επενδυτή.

KYRCOM

Για να φτάνει στο σημείο ο Δήμαρχος μιας πόλης να επισκέπτεται τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και να προωθεί μια ιδιωτική επένδυση, σημαίνει ότι πρόκειται για σοβαρή περίπτωση. Καλό βέβαια θα ήταν να μάθουν και οι κάτοικοι της περιοχής για το τι ακριβώς πρόκειται, σε ποιον τομέα θα δραστηριοποιείται και τι θα περιλαμβάνει η επένδυση, για να εξεταστεί και το αν υπάρχει κοινή αποδοχή. Για όλα αυτά ο κύριος Παπαδόπουλος δεν έδωσε κάποια απάντηση ή άλλη λεπτομέρεια, θεωρώντας ότι μπορεί να μείνει κλειστός ο κύκλος όσων γνωρίζουν για την ουσία της υπόθεσης προς το παρόν.

Επίσης ο Δήμαρχος Ορεστιάδας ανέφερε ότι συζήτησε με τον Πρωθυπουργό το αίτημα για δημιουργία Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου, προσθέτοντας ότι ο κύριος Μητσοτάκης δεν το απέρριψε, αλλά θα το εξετάσει. Βέβαια το αίτημα αυτό έχει απορριφθεί ήδη από μεγάλη πλειοψηφία εκπροσώπων και πολιτών στον Έβρο, ακόμα και στο βόρειο τμήμα αυτού. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Δήμοι Σουφλίου και Διδυμοτείχου που εμφανίζονταν αρχικά στο σχέδιο για τη νεα περιφερειακή ενότητα, τελικά δεν συμμετέχουν μετά από συζήτηση και απόφαση στα δημοτικά τους συμβούλια. Όσον αφορά στην περιοχή της Ορεστιάδας και εκεί δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία για το σχέδιο αυτό.

Ο κύριος Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός ήταν ενημερωμένος για το θέμα με την ελληνοβουλγαρική συμφωνία και τα νερά του Άρδα, καθώς και για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης το οποίο εμμέσως όλοι θεωρούν πλέον αποτυχημένο, γι' αυτό και γίνονται διορθωτικές κινήσεις και επέκταση των περιοχών που θα ισχύσει.

Τέλος, για την Κτηνιατρική Σχολή είπε ότι θα ενταχθεί στο μηχανογραφικό το 2027 και όχι το 2026, με καθυστέρηση ενός έτους δηλαδή, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Οι πρώτες αντιδράσεις από πολιτικούς κύκλους (κυρίως αντιπολιτευτικούς) του βορείου Έβρου δεν ήταν πολύ θετικές για τη συνάντηση αυτή, κυρίως για τον λόγο ότι δεν υπήρξε κάποιο απτό αποτέλεσμα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ένας παλιός αυτοδιοικητικός, "οι φωτογραφίες δεν παράγουν έργο, αν δεν συνοδεύονται με σαφείς υποσχέσεις και αποφάσεις".

Το βασικότερο σημείο κριτικής είναι η παραδοχή ότι ο Δήμαρχος Ορεστιάδας έφτασε μέχρι τον Πρωθυπουργό για να προωθήσει τα συμφέροντα μιας ιδιωτικής επένδυσης. Αυτό από μόνο του δεν είναι κακό, εάν θεωρείται ότι θα ωφελήσει την περιοχή με θέσεις εργασίας και συγκράτηση πληθυσμού. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως, γιατί επιλέγεται η απόλυτη σιωπή περί της ταυτότητας του επενδυτή και του αντικειμένου της επένδυσης; Ίσως θα έπρεπε να υπάρχει ενημέρωση των δημοτών της Ορεστιάδας, αφού ο εκάστοτε Δήμαρχος τα δικά τους συμφέροντα εκλέγεται να εξυπηρετήσει και αυτοί πρέπει να γνωρίζουν και να αξιολογούν τις αποφάσεις που παίρνονται για την περιοχή τους.

Για το τέλος κρατάμε τη φράση που μας μετέφερε έτερος αυτοδιοικητικός παράγοντας του Έβρου: "Η χαρά της κάθε κεντρικής κυβέρνησης είναι να συζητά και να "τουμπάρει" ξεχωριστά τους τοπικούς εκπροσώπους μιας περιοχής. Αυτοί νομίζουν ότι ανεβαίνουν οι μετοχές τους και η κυβέρνηση διασπά τη δύναμη που έχουν οι ενωτικές κινήσεις και διεκδικήσεις".

newsroom © e-evros.gr