Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
WOLT

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του μουσείου
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του μουσείου

Μουσείο Ιστορίας των ΑΧΕΠΑ στην Αλεξανδρούπολη: Το χρονικό της δημιουργίας του (video)

02-04-2022

Εγκαινιάστηκε στην Αλεξανδρούπολη το Μουσείο Προσφοράς της AHEPA, «AHEPA Relief Museum», το οποίο στεγάζεται στο κτήριο του πρώην ΠΙΚΠΑ στην οδό Ιωακείμ Καβύρη.

Μια "ιδέα" η οποία ξεκίνησε πριν 4 χρόνια περίπου, συγκεκριμένα ήταν Ιούλιος του 2018, όταν ο πρώην δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης συναντήθηκε στο γραφείο του με τον κυβερνήτη Ελλάδος της AHEPA, Ευστάθιο Κεφαλίδη και τον πρόεδρο του παραρτήματος HJ21 «Δημόκριτος» των AHEPA Αλεξανδρούπολης Απόστολο Κυριακίδη.

Κορυφαίο στην ατζέντα θέμα, ήταν αυτό της δημιουργίας του Μουσείου. Μια συνάντηση που επέφερε καρπούς καθώς ο δήμαρχος συναίνεσε στο να συμμετέχει στην αποκατάσταση και την λειτουργία του μουσείου, από το τμήμα της Αλεξανδρούπολης. 

Υπενθυμίζεται ότι το κτήριο τελούσε υπό κατάρρευση, ωστόσο τα τοπικά στελέχη της AHEPA στην Αλεξανδρούπολη ενδιαφέρθηκαν για τη διάσωσή του .

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο κτήριο είχε ιδιαίτερη σημασία για τα μέλη της ΑΧΕΠΑ καθώς δωρίσθηκε από τους Ahepans του Καναδά το 1946, στα πλαίσια της παροχής βοήθειας και περίθαλψης μετά το τέλος της κατοχής της Ελλάδας και της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το πρόγραμμα της αναπαλαίωσης του ΠΙΚΠΑ Αλεξανδρούπολης, παρουσιάστηκε στο Πανελλήνιο συνέδριο των ΑΗΕΡΑ στην Ξάνθη, όπου, έτυχε της ομόφωνης αποδοχής όλων των συνέδρων.

Φυσικά είχε προηγηθεί η άοκνη προετοιμασία από το τμήμα Αλεξανδρούπολης η οποία, από τις αρχές ακόμη του 2018, είχε μελετήσει όλα τα ιστορικά στοιχεία, αναψηλαφώντας ιστορικά έγγραφα και συντάσσοντας τεκμηριωμένο Εθνικό πρόγραμμα (National Project),  ώστε να μπορέσει να τύχει χρηματοδότησης. 

Στη συνέχεια, τον βαρύ ρόλο της παρουσίασης του, στο Παγκόσμιο Συνέδριο των AHEPA το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Atlantic City των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέλαβε ο νεοεκλεγείς τότε Κυβερνήτης των AHEPA Ελλάδος Στάθης Κεφαλίδης, παρουσιάζοντάς το, ενώπιον όλων των παγκοσμίως εκλεκτόρων–συνέδρων, το οποίο εν συνεχεία υπερψηφίστηκε και από αυτούς.

Αύγουστος του 2018, στην 22η Συνεδρίαση του σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης ο πρώην δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης έφερε το θέμα προς συζήτηση.

Συγκεκριμένα ένα από τα 23 θέματα της συνεδρίασης ήταν η "Αποδοχή δωρεάς αποκατάστασης των ζημιών του κτηρίου πρώην ΠΙΚΠΑ και απόδοσης της συνχρήσης του στον οργανισμό ΑΧΕΠΑ" με εισηγητή τον κ. Λαμπάκη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα για παραχώρηση του κτίσματος στην ΑΗΕΡΑ δίνοντας το έναυσμα για την έναρξη των εργασιών. 

Και ερχόμαστε στο σήμερα όπου πλέον αυτή η "ιδέα" υλοποιήθηκε και ήταν όλοι εκεί. Οι πρωτεργάτες.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος των AHEPA Αλεξανδρούπολης Απόστολος Κυριακίδης, ο πρώην δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, ο SUPREME GOVERNOR της AHEPA Jimmy Kokkotas, ο πρώην SUPREME GOVERNOR Γιώργος (George) Χωριάτης, συνοδευόμενοι από αξιωματούχους της AHEPA αλλά και ο Κυβερνήτης Περιφέρειας Ελλάδος (D25) Κωνσταντίνος Βαρσάμης από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Σ.Καλονιάτη