Κάτι τρέχει στην Ελλάδα
Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που φέρνει η "χαλάρωση" των capital controls
Το «πράσινο φως» για ελάφρυνση στα capital controls έδωσαν οι θεσμοί, μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η πιο σημαντική αλλαγή που θα έρθει είναι ότι δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός στις αναλήψεις χαρτονομισμάτων από «νέο χρήμα», δηλαδή από καταθέσεις που θα γίνουν από δω και πέρα.
Στόχος είναι να επιστρέψουν τα χρήματα που είναι κρυμμένα σε ...σεντούκια και στρώματα.
Επίσης προβλέπεται η αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.
Μια ακόμα σημαντική αλλαγή που θα έρθει είναι η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης, εφόσον δεν πάρει κανείς τα 420 ευρώ που δικαιούται εβδομαδιαίως.
Μετά την έγκριση από τους θεσμούς, θα υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ.
Προβλέπεται επίσης η αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.
Αύξηση στα όρια των υποεπιτροπών των τραπεζών (έως 250 χιλ. ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως 20 χιλ. ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα).
Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1, ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.
Αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ με το οποίο θα τεθούν σε ισχύ τα παραπάνω μέτρα.
- Το Εθνικό Αστεροσκοπείο φέρνει την Αστρονομία σε σχολεία του Έβρου και της Ροδόπης
(30-09-2025) - Άγρια δολοφονία σε χωριό των Υψάλων, δίπλα στα ελληνοτουρκικά σύνορα (video)
(30-09-2025) - Ζημιές προκαλούν τα κοπάδια αλόγων στον κάμπο των Φερών και στο Δέλτα
(30-09-2025) - Προκήρυξη για 1 θέση Λογοθεραπευτή στην Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος
(30-09-2025) - Χωρίς νερό για λίγες ώρες κεντρική περιοχή της Αλεξανδρούπολης
(30-09-2025)
EN
TR






