- Πριν από την υποβολή της αίτησης ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 έως την 1η Μαΐου 2022, εφόσον υποχρεούται από τον νόμο. Εάν υποχρεούται να υποβάλει για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, θα πρέπει να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2021, πριν από την υποβολή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης.
- Να έχει δηλώσει το 2021 ετήσιο καθαρό, μετά την αφαίρεση των φόρων, οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Αν υποβάλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα που θα δηλωθεί φέτος. Τα στοιχεία φορολογικής κατοικίας και του εισοδήματος λαμβάνονται υπόψη, όπως έχουν δηλωθεί, μέχρι τη στιγμή της αίτησης κάθε δικαιούχου.
- Όλα τα στοιχεία για την κύρια κατοικία αντλούνται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021 σε περίπτωση που έχει υποβληθεί, ή φορολογικού έτους 2020 σε περίπτωση που δεν έχει ακόμη υποβληθεί η δήλωση του φορολογικού έτους 2021. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει αλλάξει κύρια κατοικία κατά το διάστημα 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, συμπληρώνει στην πλατφόρμα power pass τα στοιχεία για την κύρια κατοικία που διέμενε την 1η Δεκεμβρίου 2021, την 1η Ιανουαρίου 2022, την 1η Φεβρουαρίου 2022, την 1η Μαρτίου 2022, την 1η Απριλίου 2022 και την 1η Μαΐου 2022. Η μεταβολή της κύριας κατοικίας αποτελεί υπεύθυνη δήλωση προς τη φορολογική αρχή και προ-συμπληρώνεται στα στοιχεία της δήλωσης εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022. Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί οριστικά δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 τα στοιχεία κύριας κατοικίας για την 1η Δεκεμβρίου 2021 δεν μπορούν να αλλάξουν.
- Για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που αφορούν μισθωμένη κατοικία εξαρτώμενων παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό, η υποβολή της αίτησης οικονομικής ενίσχυσης γίνεται από έναν εκ των γονέων ή κηδεμόνων ο οποίος δηλώνει στον Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης ενοίκιο που πληρώνει για κατοικία παιδιού της οικογένειας που σπουδάζει στο εσωτερικό. Για την υποβολή αίτησης θα πρέπει προηγουμένως ο γονέας ή κηδεμόνας να έχει υποβάλει οριστικά δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 και να έχει δηλώσει στον Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης ενοίκιο που πληρώθηκε για κατοικία παιδιού της οικογένειας που σπουδάζει στο εσωτερικό και τον αντίστοιχο αριθμό παροχής ρεύματος.
EN
TR






