Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Είναι σημαντική αυτή η ημέρα για τους τυφλούς.
Είναι σημαντική αυτή η ημέρα για τους τυφλούς.

Σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

15-10-2021

Σήμερα 15 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, μια ημέρα πολύ σημαντική καθώς η καθημερινότητα για τα άτομα με οπτική αναπηρία ζούνε μια διαφορετική ζωή και η μετακίνηση τους είναι υποχρεώση όλων μας να γίνει πιο εύκολη για αυτούς.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας μέρας του «Λευκού Μπαστουνιού» έχει καθιερωθεί στις 15 Οκτωβρίου, μία σημαντική γιορτή για τη διάδοση της χρήσης του λευκού μπαστουνιού, την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με οπτική αναπηρία για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, καθώς και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν οι συνάνθρωποί μας στην καθημερινή μετακίνησή τους.


Η ιστορία του λευκού μπαστουνιού ξεκινά μετά τη λήξη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου στην Αμερική, όπου αναπτύχθηκε ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το κίνημα αυτό ξεκίνησε από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover, ο οποίος πρωτοχρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι για τη βοήθεια της κίνησης των τυφλών βετεράνων του πολέμου.

Η Διοίκηση της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης που υπάγεται στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και αποτελεί μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών καθώς και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία θέλουν να επισημάνουν την έννοια και την προσφορά του λευκού μπαστουνιού.

"Η τοποθέτηση των ηχητικών σημάνσεων στους φωτεινούς σηματοδότες που έγινε τα τελευταία χρόνια στην πόλη της Αλεξανδρούπολης έδωσε ώθηση στα τυφλά και μερικώς βλέποντα άτομα να διδαχθούν τη χρήση του λευκού μπαστουνιού και να αποκτήσουν πιο ανεξάρτητη κυκλοφορία στους δρόμους. Απαραίτητη επίσης προϋπόθεση για τη σωστή χρήση του είναι η τοποθέτηση οδηγών όδευσης στα πεζοδρόμια και σε κεντρικά σημεία που οδηγούν σε υπηρεσίες, φανάρια, ράμπες κλπ.

Ελπίζουμε ότι η φετινή ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού θα είναι η τελευταία που ζητάμε τα αυτονόητα."