Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
Big Barrel

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Τεράστια η διαφορά των τιμών στα καύσιμα αλλά και τα είδη πρώτης ανάγκης με τις γειτονικές χώρας.
Τεράστια η διαφορά των τιμών στα καύσιμα αλλά και τα είδη πρώτης ανάγκης με τις γειτονικές χώρας.

Συνεχίζονται οι βόλτες των Εβριτών για ψώνια σε Τουρκία & Βουλγαρία - Απεγνωσμένοι οι έμποροι

02-12-2023

Δεν είναι πρώτη φορά που έχουμε ασχοληθεί με το φαινόμενο κάτοικοι του Έβρου να περνούν τα σύνορα προς τη Βουλγαρία ή την Τουρκία για να κάνουν τα ψώνια του σούπερ μάρκετ ή να γεμίζουν το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου τους με βενζίνη. Κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να γονατίζει η τοπική αγορά με τους εμπόρους να είναι απελπισμένοι και τα «λουκέτα» να αυξάνονται.

Για το θέμα αυτό που ταλανίζει τους Εβρίτες καταστηματάρχες μίλησαν στο τηλεοπτικό σταθμό Open ο πρόεδρος Επαγγελματιών Σουφλίου Τσιαμίτας Θοδωρής αλλά και o Κασαπίδης Βασίλης εκπροσωπώντας την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας & Θράκης ως μέλος της διοίκησης.

«Εδώ και χρόνια παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Όσο βαθαίνει η κρίση και ανεβαίνει ο πληθωρισμός δεν μπορείς να συγκρατήσεις τον οικογενειάρχη, που παλεύει να ζήσει την οικογεένειά του, στα δικά μας τα μαγαζιά» υπογράμμισε στο OPEN ο πρόεδρος Επαγγελματιών Σουφλίου Θοδωρής Τσιαμίτας. «Εμάς το κράτος δεν μας κοιτάει, μπαίνουν ταφόπλακες κάθε μέρα σε περισσότερα καταστήματα. Γι' αυτό μιλάμε για ερημοποίηση του Έβρου» υπογράμμισε.

Ο Θοδωρής Τσιαμίτας υπογράμμισε ότι το κράτος θα μπορούσε να επιλέξει να εφαρμόσει μια διαφορετική οικονομική πολιτική στον Έβρο, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τα νησιά με χαμηλότερο ΦΠΑ ή με μεταφορικό ισοδύναμο. Όπως είπε, θα έπρεπε να εφαρμοστεί «μια διαφορετική ζώνη στον Έβρο, με διαφορετική φορολογία μιας και είναι ένας πολύ ιδιαίτερος νομός».

VW Τερζενίδης

Όπως και στην περίπτωση των βορειοελλαδίτων που πάνε για ψώνια στη Βόρεια Μακεδονία, το ρεπορτάζ στην περιοχή ανέδειξε την τεράστια διαφορά των τιμών στα καύσιμα αλλά και τα είδη πρώτης ανάγκης με τις γειτονικές χώρας. Χαρακτηριστικά, την ώρα που η τιμή της βενζίνης είναι 1,95 ευρώ/λίτρο, στην Τουρκία είναι 1,15 ευρώ/λίτρο και στη Βουλγαρία 1,20 ευρώ/λίτρο.

Την ίδια ώρα, στο σούπερ μάρκετ στην Τουρκία μπορεί κανείς να βρει μεταξύ άλλων το πακέτο των 500 γρ. μακαρόνια με 0,22 ευρώ, το ένα λίτρο γάλα με 0,76 ευρώ, το ένα λίτρο ελαιόλαδο με 8,5 ευρώ, το ένα λίτρο ηλιέλαιο με 1,10 ευρώ, το ένα κιλό γιαούρτι με 1,3 ευρώ , το ένα κιλό κοτόπουλο στήθος με 5 ευρώ και το απορρυπαντικό πιάτων με 0,5 ευρώ!.