Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
Big Barrel

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Σύροι πρόσφυγες: Εγκαταλείπουν τις θαλάσσιες διόδους για τις χερσαίες μέσω Έβρου.

Σύροι πρόσφυγες: Εγκαταλείπουν τις θαλάσσιες διόδους για τις χερσαίες μέσω Έβρου.

16-09-2015

Τις θαλάσσιες διόδους φαίνεται να εγκαταλείπουν οι Σύριοι πρόσφυγες έπειτα από τους εκατοντάδες πρόσφατους πνιγμούς, παιδιών και ενηλίκων, στην θάλασσα του Αιγαίου. Το βλέμμα τους απ’ ότι φαίνεται στρέφουν στον Έβρο, όπου τα περάσματα αλλά και τα χαλασμένα μέρη του φράκτη είναι γνωστά.

Σύμφωνα με την kathimerini.gr, η τούρκικη εφημερίδα Zaman ανάρτησε δημοσίευμα με τίτλο "Οι Σύροι ξεκίνησαν την "πορεία ελπίδας” προς την Ευρώπη στον αυτοκινητόδρομο ΤΕΜ”, το οποίο ανέφερε ότι «μετά από είδηση που διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι η Ελλάδα θα δεχθεί Σύρους πρόσφυγες, κύμα Σύρων κατευθύνεται προς την Αδριανούπολη μέσω του αυτοκινητόδρομου ΤΕΜ και του οδικού δικτύου D-100».

Απ’ ότι φαίνεται, οι Σύροι οργανώνουν μέσω κοινότητας στο Facebook με τον τίτλο “Crossing No More” την μετακίνησή τους από τα τούρκικα παράλια προς την Αδριανούπολη, με απώτερο σκοπό την χερσαία είσοδό τους στην Ελλάδα μέσω του Έβρου. Η κοινότητα μάλιστα αριθμεί χιλιάδες μέλη και περιέχει μαρτυρίες όπως η ακόλουθη: «Εμείς, εννοώ οι πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, αποφασίσαμε να συγκεντρωθούμε κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να εισέλθουμε στην ευρωπαϊκή επικράτεια την 15η Σεπτεμβρίου για να αποφύγουμε τις βάρκες του θανάτου...»

Γύρω στους 3.000 φαίνεται να είναι οι Σύροι που ήρθαν σε μεταξύ τους επικοινωνία μέσω Ίντερνετ, οι οποίοι καταφθάνουν στην Ανδριανούπολη με μισθωμένα πούλμαν, ώστε να συνεχίσουν από εκει το ταξίδι τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, η αστυνομία τους ανέκοψε κατόπιν εντολής του υπουργείου Εσωτερικών

Ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες, έκανε λόγο για το συγκεκριμένη πρόβλημα σε ομιλία του στις Βρυξέλλες, κι ότι έχουν εημερωθεί τόσο η ΕΛ.ΑΣ. όσο και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Συνοριοφύλακες αποκάλυψαν ότι αποφασίστηκε η άμεση ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό για την Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας, υπό τον φόβο να επιχειρηθεί είσοδος στη χώρα από το σημείο όπου ο φράκτης έχει καταρρεύσει.

Έντονη κριτική δέχτηκε και ο τέως υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος θεωρείται υπαίτιος για τη μη επισκευή του φράκτη μετά τις φθορές που είχε υποστεί τον Ιανουάριο του 2015 από τις έντονες πλημμύρες. Πηγή της Καθημερινής αποκαλύπτει ότι τέως υπουργός ζητούσε 56.000 ευρώ από την ηγεσία της Αστυνομίας, προκειμένου να εκμισθώσει σκαπτικά μηχανήματα του Στρατού Ξηράς και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επισκευής του φράκτη. Για το θέμα, μάλιστα, φέρεται να υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού.  

Μετά την αποχώρηση Καμμένου και την ανάληψη καθηκόντων υπηρεσιακού υπουργού Εθνικής Αμυνας από τον κ. Ιωάννη Γιάγκο, η διαδικασία φαίνεται να έχει επανεκκινήσει, και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν και εντός των ημερών.