Κάτι τρέχει στον Έβρο
Τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα σε Θράκη και νησιά γίνονται σπίτια
Αλλάζουν χρήση, αλλά και... ενοίκους τα ανενεργά στρατόπεδα ανά την επικράτεια, καθώς η δεύτερη φάση της Νέας Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων που προωθεί το Πεντάγωνο απελευθερώνει χιλιάδες οικοδομήσιμες εκτάσεις, οι οποίες προορίζονται πλέον για στρατιωτικές και κοινωνικές κατοικίες.
Σύμφωνα με το οικιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, οι στρατιωτικές κατοικίες θα κατασκευαστούν σε 4 φάσεις, ενώ οι δύο πρώτες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, περιλαμβάνοντας την κατασκευή 1.059 διαμερισμάτων. Από αυτά, 121 έχουν ήδη παραδοθεί, με το συνολικό κόστος για το πρώτο κύμα στρατιωτικών κατοικιών να ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ.
Προτεραιότητα στην εκκίνηση του προγράμματος δόθηκε σε παραμεθόριες περιοχές, με ιδιαίτερη έμφαση στον νησιωτικό χώρο, με δεδομένο ότι κατασκευάζονται:
■ 215 διαμερίσματα στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου (Λέρος, Κως, Τήλος, Ρόδος, Κάρπαθος, Καστελόριζο).
■ 224 διαμερίσματα στο Βορειοανατολικό Αιγαίο (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Αγαθονήσι).
■ 285 διαμερίσματα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (Ξάνθη, Κομοτηνή, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Σουφλί, Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη).
■ 39 διαμερίσματα στη Στερεά Ελλάδα (Σκύρος).
■ 10 διαμερίσματα στην Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη).
■ 36 διαμερίσματα στη Θεσσαλία (Λάρισα).
■ 26 διαμερίσματα στην Πελοπόννησο (Αραξος, Καλαμάτα).
■ 224 διαμερίσματα στην Αττική.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, τα περισσότερα από τα παραπάνω οικήματα θα παραδοθούν προς χρήση στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα στο καλοκαίρι του 2026, καθώς οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν κατά τη διαδικασία των μεταθέσεων είναι πρωτοφανείς. Η έλλειψη στέγασης ακόμη και για υψηλόβαθμα στελέχη έχει οδηγήσει, ιδίως σε νησιά του Βορείου Αιγαίου, αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων να νοικιάζουν κάποιο ακίνητο μέχρι τα τέλη Μαΐου και στη συνέχεια να αναγκάζονται να στεγαστούν οπουδήποτε καταφέρουν, καθώς τα ακίνητα που τους φιλοξενούν τους χειμερινούς μήνες διατίθενται προς τουριστική χρήση.
Οι συνθήκες μάλιστα για τους στρατιωτικούς είναι ακόμη πιο δυσχερείς σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς, καθώς το σχολικό έτος ολοκληρώνεται νωρίς το καλοκαίρι, επιτρέποντας στους αναπληρωτές να επιστρέψουν στις εστίες τους, όχι όμως και τα αξιόμαχα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπό αυτό το πρίσμα, στην τρίτη και τέταρτη φάση του προγράμματος προβλέπεται η κατασκευή συνολικά 1.000 ακόμη διαμερισμάτων, από τα οποία 560 νέα διαμερίσματα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
- Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Ξεκίνησαν οι αεροψεκασμοί κατά των κουνουπιών με ελικόπτερα
(16-04-2025) - Ενίσχυση πυρόσβεσης στον Έβρο – Πρόταση Δερμεντζόπουλου για δύο Διοικήσεις
(16-04-2025) - Θράκη: Πριν το Πάσχα οι αποζημιώσεις από τον παγετό του 2021
(16-04-2025) - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για το κρέας και τα αυγά – Οι οδηγίες της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΑΜΘ
(16-04-2025) - ΔΠΘ και ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ενώνουν δυνάμεις: Σπουδές με προοπτική και σύνδεση με την αγορά εργασίας
(16-04-2025)
EN
TR







