Κάτι τρέχει στην Ελλάδα
Τεράστιες οι ελλείψεις των εκπαιδευτικών λίγες μέρες πριν τον αγιασμό.
Δυσοίωνα ξεκινά η φετινή χρονιά για τα ελληνικά σχολεία, με τις ελλείψεις των εκπαιδευτικών να έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.
Οι προσλήψεις γίνονται τμηματικά, σύμφωνα με δημοσίευμα στη kathimerini.gr, και γι’ αυτό το λόγο πολλά σχολεία, ιδιαίτερα σε ακριτικές και νησιώτικες περιοχές θα κάνουν αγιασμό ακόμα και με μισό διδακτικό προσωπικό, ενώ αναμένεται οι ελλείψεις να συνεχιστούν έως και τον Δεκέμβριο.
Έντονη κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στην υπηρεσιακή υπουργό Φρόσω Κιάου και τον γ.γ. Δημήτρη Χασάπη, λόγω της πρότασης του τελευταίου για επιστροφή 997 αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, ώστε να καλύψουν τα κενά που προκύπτουν στην Ελλάδα. Δεδομένη είναι η επίσης η λειτουργία σημαντικά λιγότερων ολοήμερων σχολείων συγκριτικά με την περσινή εκπαιδευτική χρονιά.
Η προθεσμία ολοκλήρωσης υποβολής των αιτήσεων για πρόσληψη αναπληρωτών θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, δηλαδή την ημέρα των αγιασμών. Οι εκτιμήσεις μιλούν για 25.000 ελλείψεις σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, τη στιγμή που τα κονδύλια επαρκούν για μόλις 13.000 νέες προσλήψεις. Για τον λόγο αυτόν θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ της ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και του υπηρεσιακού υπουργού Οκονομικών, Γ. Χουλιαράκη, για επιπλέων χρηματοδότηση.
Συγκεκριμένα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση πέρυσι:
- Διορίστηκαν 12.061 αναπληρωτές
- Συνταξιοδοτήθηκαν 1.159
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση:
- Σιορίστηκαν 5.444 αναπληρωτές
- Συνταξιοδοτήθηκαν 1.527
Με την πρόσθεση των συνολικών δεδομένων προκύπτουν ελλείψεις της τάξεως των 20.191, ενώ με την περαιτέρω πρόσθεση των κενών για το 2015-2016, ο αριθμός εκτινάσσεται στις 25.000.
Το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι ο επίσημος αριθμός των ελλείψεων ανέρχεται στις 16.000.
- Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Ξεκίνησαν οι αεροψεκασμοί κατά των κουνουπιών με ελικόπτερα
(16-04-2025) - Ενίσχυση πυρόσβεσης στον Έβρο – Πρόταση Δερμεντζόπουλου για δύο Διοικήσεις
(16-04-2025) - Θράκη: Πριν το Πάσχα οι αποζημιώσεις από τον παγετό του 2021
(16-04-2025) - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για το κρέας και τα αυγά – Οι οδηγίες της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΑΜΘ
(16-04-2025) - ΔΠΘ και ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ενώνουν δυνάμεις: Σπουδές με προοπτική και σύνδεση με την αγορά εργασίας
(16-04-2025)
EN
TR






