Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
EMY ΜΟΝΩΣΕΙΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Επιθεώρηση έργων στον Τύμβο της Δοξιπάρας από την κυρία Μενδώνη και τον κύριο Τοψίδη.
Επιθεώρηση έργων στον Τύμβο της Δοξιπάρας από την κυρία Μενδώνη και τον κύριο Τοψίδη.

Υπουργός Πολιτισμού και Περιφερειάρχης στον Τύμβο της Δοξιπάρας

10-07-2024

Είναι ένα πολύ σημαντικό αρχαιολογικό σημείο του Έβρου και περιμένουμε εδώ και είκοσι χρόνια να αναδειχθεί επαρκώς και να λάβει τη θέση που του αξίζει. Οι καθυστερήσεις ήταν πολλές μέχρι τώρα και ίσως αδικαιολόγητες. Η τελευταία επίσκεψη πάντως της Υπουργού Πολιτισμού μαζί με τον Περιφερειάρχη, έδειξε οτι τα έργα προχωρούν με σταθερό ρυθμό.

Κατά την ενημέρωση που έγινε επί τόπου, ειπώθηκε οτι οι εργασίες κατασκευής των βοηθητικών κτιρίων και του θόλου που θα προστατεύει τα ευρήματα θα ξεκινήσουν σύντομα. Με την ολοκλήρωσή τους θα μπορεί πλέον να είναι εύκολα επισκέψιμος ο χώρος.

ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ

Ο κύριος Τοψίδης τόνισε οτι πριν λίγες μέρες υπέγραψε τη δεύτερη φάση του έργου, ύψους 12,6 εκατομμυρίων ευρώ και χαρακτήρισε τον Τύμβο της Δοξιπάρας ως "προτεραιότητα για εμάς και τον βόρειο Έβρο, μια ναυαρχίδα που θα αποτελέσει προορισμό για τους επισκέπτες".

Επίσης ο Περιφερειάρχης είπε οτι γίνονται προσπάθειες για να βρεθεί χρηματοδότηση για τα αναγκαία έργα οδοποιίας, ώστε να υπάρχει πρόσβαση στον Τύμβο, στον οποίο η ολοκλήρωση των έργων υπολογίζεται στα τέλη του 2026.

Η κυρία Μενδώνη εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνεργασία που έχει το Υπουργείο Πολιτισμού με την Περιφέρεια και δήλωσε αισιόδοξη για την ολοκλήρωση του έργου:
«...Σήμερα είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην υλοποίηση του έργου. Υπάρχει ο ανάδοχος, είναι στην έκδοση οικοδομικής αδείας για να ξεκινήσει η αποκατάσταση  της γεωμετρίας του τύμβου έτσι όπως ήταν πριν την ανασκαφή και να δημιουργηθεί ένας πολιτιστικός χώρος κι ένας πολιτιστικός πόλος πάρα πολύ σημαντικός για την περιοχή αυτή του βορείου Έβρου που θα λειτουργήσει συγχρόνως και ως αναπτυξιακός πόρος για την περιοχή, διότι το συγκεκριμένο εύρημα και η περιοχή ευρύτερα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί σε μείζονα χώρο επίσκεψης και μεγάλης μάλιστα επισκεψιμότητας».