Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
BAROLO

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Το πανεπιστήμιο της Θράκης και ο ΟΚΑΝΑ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας.
Το πανεπιστήμιο της Θράκης και ο ΟΚΑΝΑ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας.

Δ.Π.Θ.: Αξιολογητής δομών και υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ.

22-10-2014
Υλοποίηση, ανάπτυξη προγραμμάτων και διεξαγωγή ερευνών που αφορούν στην πρόληψη, την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη των εξυπηρετούμενων από τον ΟΚΑΝΑ ατόμων της Θράκης και της ευρύτερης περιοχής. Ευαισθητοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας και των κατοίκων της περιοχής της Θράκης για την πρόληψη από διάφορες εξαρτήσεις. Συνεργασία σε εκπαιδευτικά και μεταπτυχιακά προγράμματα για τους φοιτητές του Δ.Π.Θ. και τους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ και των κέντρων πρόληψης.

 Αυτοί είναι οι στόχοι της προγραμματικής συνεργασίας που υπέγραψαν χθες στην Κομοτηνή, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μιχάλης Κατρίνης και ο πρύτανης του ΔΠΘ Αθανάσιος Καραμπίνης. Η συμφωνία προβλέπει το ΔΠΘ να αξιολογήσει επίσης τις δομές και τις υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ σε πανελλαδικό επίπεδο. «Με πολύ χαρά βρισκόμαστε στην Κομοτηνή στην έδρα του ΔΠΘ, για να σηματοδοτήσουμε μια νέα μέρα για τον Οργανισμό. Μια συνεργασία που εγκαινιάζουμε με το ΔΠΘ, το πρώτο πανεπιστημιακό ίδρυμα, το οποίο συνεργάζεται με τον ΟΚΑΝΑ, σε πολλά επίπεδα της επιστημονικής-εκπαιδευτικής αλλά και θεραπευτικής προσέγγισης», είπε αμέσως μόλις υπέγραψε τη σύμβαση ο κ. Κατρίνης.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Στα τμήματα Κοινωνικής Διοίκησης της Κομοτηνής και Ιατρικής της Αλεξανδρούπολης, στηρίζεται η συνεργασία των δύο φορέων. Αφορμή μάλιστα στάθηκε η ύπαρξη του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης το οποίο θεωρείται το καταλληλότερο για την παροχή τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, αλλά και ως φορέας διάχυσης επιστημονικής πληροφορίας. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Κατρίνη μπορεί και πέρα από το επιστημονικό υπόβ

ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ ΤΟ Δ.Π.Θ.

Στόχος της συνεργασίας είναι το πανεπιστήμιο της Θράκης να αποτελέσει κέντρο αναφοράς του ΟΚΑΝΑ σε ζητήματα πρόληψης και όχι μόνο, και στο μέλλον η γνώση να αξιοποιηθεί και εκτός των ελληνικών συνόρων. «Εδώ βάζουμε τις βάσεις για την ευρύτερη περιφέρεια ΑΜ-Θ αλλά και σε ένα επίπεδο διακρατικό πλέον, το ΔΠΘ να είναι το κέντρο αναφοράς του ΟΚΑΝΑ σε θέματα τόσο πρόληψης, επανένταξης όσο και θεραπείας κατά των εξαρτήσεων. Και δεν μιλάμε μόνο για το ζήτημα κατά των ναρκωτικών αλλά για όλες τις μορφές σύγχρονων εξαρτήσεων. Εμείς έχουμε μια τεχνογνωσία 20 και πλέον ετών από τη δημιουργία του Οργανισμού. Θέλουμε πλέον αυτή μας η εμπειρία να ενισχυθεί με ένα έμπειρο και αξιόπιστο εκπαιδευτικό ίδρυμα με πολύ αναπτυσσόμενη δράση, όπως είναι το ΔΠΘ».

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

Η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ προσβλέπει σε ανταλλαγή τεχνογνωσίας και με τις γειτονικές χώρες, μέσα από υλικό, το οποίο θα προέρχεται και από τις δομές Οργανισμού, τα κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, αλλά και μέσα από το τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και συνολικά τα τμήματα του ΔΠΘ. Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθούν και μεταπτυχιακά προγράμματα αποκλειστικά για τις εξαρτήσεις, προκειμένου στελέχη του ΟΚΑΝΑ και όλων των θεραπευτικών οργανισμών να έχουν μια διαρκή εκπαίδευση και κατάρτιση. «Να υπάρχει και μια διάχυση της πληροφορίας τόσο στην πανεπιστημιακή κοινότητα, στον φοιτητικό πληθυσμό, στην ευρύτερη κοινωνία, να υπάρχει ενημέρωση και στις δράσεις που αναπτύσσονται και στους υπόλοιπους χώρους, γιατί η περιοχή αποτελεί και λόγο χωροταξίας και έναν κόμβο διακίνησης ναρκωτικών. Άρα πρέπει να έχουμε αυξημένα αντανακλαστικά. Υπάρχει λοιπόν ένα πολύπλευρο δίκτυο συνεργασίας, στο οποίο νομίζω ότι και ο ΟΚΑΝΑ και το ΔΠΘ ξεκινούν με πολύ καλές προοπτικές, πραγματικά ξεκινούν και με ένα σχέδιο, το οποίο θα είναι και για του δύο επωφελές», τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ σημείωσε «ως διοικητικό συμβούλιο του ΟΚΑΝΑ, επειδή θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια αξιολόγηση των δομών και των υπηρεσιών μας, προτιθέμεθα να συνεργαστούμε με το ΔΠΘ σε πανελλαδικό πλέον επίπεδο, να είναι ο φορέας, ο οποίος θα αξιολογήσει και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Οργανισμού. Αυτό νομίζω ότι καθιστά πολύ ουσιαστική την συνεργασία. Ευελπιστώ ότι θα έχουμε το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς τον κοινό σκοπό που είναι: από τη μία η παροχή υπηρεσιών σε όλο το φάσμα των εξαρτήσεων και, από την άλλη η κατάρτιση, η εκπαίδευση και η ενίσχυση της γνώσης για τα άτομα τα οποία αναλαμβάνουν αυτό το λειτούργημα». Όσον αφορά ειδικότερα την επανένταξη των αποθεραπευμένων, αποτελεί προτεραιότητα για τον ΟΚΑΝΑ, τόνισε ο κ. Κατρίνης και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την καθοδήγηση από τους έγκυρους και έγκριτους επιστήμονες του ΔΠΘ.

«Ξεκινάμε μια συνεργασία για ένα από τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τη νέα γενιά και τους νέους ανθρώπους, που είναι οι εξαρτήσεις», είπε ο πρύτανης του ΔΠΘ Αθανάσιος Καραμπίνης και πρόσθεσε ότι «το ΔΠΘ και με τις υποδομές του και με το προσωπικό του προτίθεται να ξεκινήσει δράσεις σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, οι οποίες πιστεύουμε ότι δεν θα παραμείνουν μόνο στο επίπεδο της ΑΜ-Θ της περιφέρειάς μας, αλλά τα αποτελέσματά τους θα έχουν την ικανότητα να διαχυθούν και στις όμορες πόλεις και να βρουν επίσης και εφαρμογές κι εκεί με ευρύτερες συνεργασίες». Στόχος είναι πρώτα να αναπτυχθούν τα κατάλληλα εργαλεία στο πλαίσιο της συνεργασίας του επιστημονικού προσωπικού και εξειδικευμένων στελεχών του ΟΚΑΝΑ. Έπειτα θα εστιάσουν στον εντοπισμό και τη δημιουργία δράσεων που θα μπορούσαν αναβαθμίσουν την ικανότητα αυτή των ανθρώπων που διαχειρίζονται το πρόβλημα των εξαρτήσεων, «όπως είναι εξειδικευμένα μεταπτυχιακά προγράμματα ή αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε εκτός από το τμήμα Κοινωνική Διοίκησης και την Ιατρική Σχολή στο πλαίσιο που θα το κρίνει αναγκαίο αυτή η κοινή συνεργασία που έχουμε. Το ΔΠΘ είναι ανοιχτό σε κάθε είδους τέτοιες πρωτοβουλίες σε όλα τα κοινωνικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να συμμετάσχει και να λύσει», είπε ο κ. Καραμπίνης.

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων προβλέπεται η σύσταση Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης αποτελούμενη από εκπροσώπους του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δ.Π.Θ. και εκπροσώπους του ΟΚΑΝΑ, για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων των επιμέρους δράσεων.
Πηγή: Εφημερίδα 'Χρόνος'