Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
Big Barrel

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Όπως και να διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα η Αλεξανδρούπολη παραμένει στην κορυφή του γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ.
Όπως και να διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα η Αλεξανδρούπολη παραμένει στην κορυφή του γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ.

Ήρθε, είδε και απήλθε: Το πέρασμα της Κίμπερλι Γκιλφόιλ από την Αλεξανδρούπολη και η επόμενη μέρα!

14-10-2026

Σαν αστραπή αποδείχθηκε το διπλωματικό πέρασμα της Κίμπερλι Γκιλφόιλ από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Η παραίτησή της, κατόπιν ρητού αιτήματος του Λευκού Οίκου και εν μέσω σωρείας δημοσιευμάτων, σφράγισε μία από τις πιο σύντομες και ταραχώδεις θητείες επικεφαλής των ΗΠΑ στη χώρα μας.

Για την Αλεξανδρούπολη και τη Θράκη, η παρουσία της πρώην πρέσβειρας των ΗΠΑ δεν ήταν απλώς μια είδηση εξωτερικής πολιτικής. Τον Μάιο του 2026, η κ. Γκιλφόιλ είχε βρεθεί στην πόλη μας πραγματοποιώντας μια επίσκεψη με υψηλότατο συμβολισμό για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Πρώτος σταθμός της ήταν η 12η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, όπου συναντήθηκε με τον διοικητή, Υποστράτηγο Παύλο Ανδρικόπουλο. Ακολούθησαν επισκέψεις στο Στρατόπεδο «Γιαννούλη», όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις, αλλά και στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), με επίκεντρο τις κρίσιμες ενεργειακές και στρατιωτικές υποδομές.

ΤΣΟΥΛΚΑΝΑΚΗΣ

Μιλώντας τότε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, είχε σταθεί με θέρμη στη σημασία του τόπου μας, δηλώνοντας:

«Αυτή η περιοχή αποτελούσε πάντα έναν τόσο ζωτικό και στρατηγικό κόμβο για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ανυπομονούσα πάρα πολύ για αυτό το ταξίδι. Ήθελα απλώς να έρθω για να δείξω τον σεβασμό μου, το ενδιαφέρον μου και την εκτίμησή μου για όλα όσα έχει κάνει η Ελλάδα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και να επαναλάβω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι πάντα ένας ακλόνητος σύμμαχος της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Λίγους μήνες μετά εκείνη την επίσκεψη, το κλίμα στην Ουάσιγκτον άλλαξε άρδην. Υπό το βάρος δημοσιευμάτων και καταγγελιών, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε την παραίτησή της.

Η ίδια η Κίμπερλι Γκιλφόιλ, στην αποχαιρετιστήρια δήλωσή της, υπεραμύνθηκε του έργου της, κάνοντας ειδική αναφορά στην ενεργειακή ασφάλεια, τη στήριξη του Κάθετου Διαδρόμου (όπου το λιμάνι και το FSRU της Αλεξανδρούπολης έχουν νευραλγικό ρόλο) και τη μείωση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Παράλληλα, απέρριψε κατηγορηματικά όσα της καταλογίζονται, τονίζοντας:

«Αυτές οι κατηγορίες είναι ψευδείς και σκοπεύω να υπερασπιστώ σθεναρά το όνομά μου, τη φήμη μου και την ακεραιότητά μου. Δεν θα επιτρέψω σε ψευδείς ισχυρισμούς να καθορίσουν τις δεκαετίες της δημόσιας προσφοράς μου». 

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις, το κενό στην ηγεσία της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα καλύπτεται άμεσα για τη διασφάλιση της θεσμικής συνέχειας.

Ο προσωρινός αντικαταστάτης θα είναι ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής ο Τζόσουα (Τζος) Χακ. Πρόκειται για έναν έμπειρο διπλωμάτη καριέρας που υπηρετούσε ως επιτετραμμένος (Chargé d'Affaires) και νούμερο δύο της πρεσβείας. Ο Χακ γνωρίζει άριστα τα ζητήματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ελλάδας, έχοντας υπηρετήσει ξανά σε μεταβατικό ρόλο πριν από τον διορισμό της Γκιλφόιλ.

Ήδη, πάντως, ένα όνομα έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα σχετικά δημοσιεύματα, εκείνο του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Τζον Κατσιματίδη, προσωπικού φίλου του Τραμπ επί δεκαετίες.

Ο Τζον Κατσιματίδης συγκεντρώνει αρκετά από τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσε να αναζητήσει ο Ντόναλντ Τραμπ για την επόμενη ημέρα στην Αθήνα. Ελληνική καταγωγή, σημαντική επιχειρηματική παρουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, στενούς δεσμούς με την ομογένεια και, κυρίως, μια προσωπική σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο που μετρά περισσότερα από 50 χρόνια.

Το όνομά του έχει ήδη εμφανιστεί σε δημοσιεύματα ως πιθανή επιλογή για την αντικατάσταση της Γκίλφοϊλ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από την Ουάσιγκτον. Ο Κατσιματίδης, επικεφαλής του ομίλου Red Apple Group και ιδιοκτήτης του ραδιοφωνικού σταθμού WABC στη Νέα Υόρκη, έχει δημιουργήσει μια επιχειρηματική αυτοκρατορία με δραστηριότητες στο λιανεμπόριο, στην ενέργεια, στα ακίνητα και στα μέσα ενημέρωσης.

Γεννημένος στη Νίσυρο και μεγαλωμένος στη Νέα Υόρκη, διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα και την ελληνοαμερικανική κοινότητα, ενώ έχει επανειλημμένα υποστηρίξει δημόσια τον Τραμπ.

Όπως και να διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα η Αλεξανδρούπολη παραμένει στην κορυφή του γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που έρχονται, βλέπουν και... απέρχονται.

Σ.Κ